
პოზიცია: პროფესორი
ელფოსტა: g.basiladze@agruni.edu.ge
განათლება
2005 სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა დოქტორი
1979-1983 მოსკოვის ტიმირიაზევის სახელობის სასოფლო-სამეურნეო აკადემია,სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა კანდიდატი
1971-1977 საქართველოს სახელმწიფო ზოოტექნიკურ-სავეტერინარო სასწავლო-კვლევითი ინსტიტუტის ზოოსაინჟინრო ფაკულტეტი
სასწავლო კურსები
მერძევეობა
რძისა და რძის პროდუქტების ტექნოლოგია
პუბლიკაციების ჩამონათვალი
- Продуктивность, состав и технологические свойства молока высокопродуктивных коров при скармливании брикетированной под-кормки в летний период Печат. М., МСХА, 1982. Руко-пись депонирована во ВНИИТЭИСХ, 25.08.1982 г., № 217–82 1
- Подкормка брикетами высокопродуктивных коров в летний период – " – Животноводство, 1982, №8 1,5 Кулебякин Ю.И.
- 3.Брикетированная кормо-смесь – эффективная под¬кормка для высокопро¬дук¬тивных коров – " – Внедрено с 1980–82.Информ. листок фил. ГОСИНТИ, Люберцы, Моск.обл., 1982, №322–82 1 Беспахотный А.В.Кулебякин Ю.И.
- სამრეწველო შეჯვარება ძროხის ხორცის წარმო-ების დიდი რეზერვი ნაბეჭ. საქართველოს სოფლის მეურნეობა, 1984, №8 2 ქართველიშვილი კ. ბასილაძე დ.ვგავაშელი პ.ი.
- მერძევეობის პროგრამა – " – სასოფლო-სამეურნეო უმაღლესი სასწავლებ-ლებისათვის. სპეცია-ლობით 1506 „ზოოტექნია“. თბილისი, 1985 6 ფირანიშვილი ნ.ლ.
- Скрещивание коров красной степной породы с быками кианской породы Печат. Материалы V сьезда Груз. общества гене-тиков и селекционеров. Тбилиси, 1986 1,5 Картвелишвили К.Г.Басиладзе Д.В.Гавашели П.
- Состав молока и качество сыра при подкормке высо-копродуктивных коров брикетированной кормосмесью в условиях пастбищного содержания – " – Материалы Всесоюзной научно-техн.конф. Сов-ременная технология сыроделия и безотход-ная переработка моло-ка". Ереван. 1988
- Откорм помесей черно-пестрого скота на откры¬тых площадках – " – Зоотехния, 1988, №7 1,5 Картвелишвили К.Г.Басиладзе Д.В.Гавашели П.
- Промышленное скрещи-вание коров кавказской бу¬рой породы с быками мяс¬ных пород лимузин-ской и кианской Печат. Материалы научной кон¬ференции Груз. зоотехническо-ветери-нарного учебно-иссле-дователь¬ского ин-та. Тбилиси, 1988 2Картвелишвили К.Г. Басиладзе Д.В.Гавашели П.
- Резервы производства кожевенного сырья – " – Совершенствование методов разведения с.–х. животных и птиц в Гру¬зии. Науч. труды ГЗВУИИ, Тбилиси, 1990 1,5Картвелишвили К.Г.Гавашели П.Тортладзе Л.А.
- Эффективность голштинской породы в промышлен¬ных комплексах Грузии – " – Тез.докл. Всесоюзной конференции молодых ученых и специалистов. Рига, 1990. "Проблема производства и перера-ботки молока" 1 Ц. Килиптари
- ალპური ზონის ბუნებ-რივი სათიბების პროდუქტიულობის ზრდის ეკოლოგიურად უსაფრთხო ტექნოლოგიების შემუშავება ნაბეჭ. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის შრომათა კრებული, ნაწილი I, თბილისი, 1998, გვ.86–90 5 ჯ. ჯინჭარაძე ი. ბურჭულაძე გ. დვალი
- რძის შედგენილობა და ყველის ხარისხი მაღალპროდუქტიული ფურებისათვის ბრიკეტირებული საკვებნარევის მისაკვების მიცემისას საძოვრული შენახვის დროს – " – აგრარული მეცნიერების პრობლემები.სამეცნიერო შრომათა კრებული, ნაწილი V, თბილისი, 1999, გვ. 231–236 6
- საქართველოს სამხრეთ მთიანეთში მოშენებული კავკასიური წაბლა და შავჭრელი ჯიშის ფურების შედარებითი დახასიათება სარძეო პროდუქტიულობით და რძის ყველად გადამუშავებისას ტექნოლოგიური თვისებებით – " – საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის ახალგაზრდა აგრარიკოს მეცნიერ მუშაკთა და ასპირანტთა სამეცნიერო შრომების კრებული, ტ.1, თბილისი, 1999, გვ.142–144 3 დ. ბასილაძე ჯ. ჯინჭარაძე
- რძისა და რძის პროდუ-ქტების ტექნოლოგიის კურსის პროგრამა – " – რძისა და რძის პროდუ-ქტების ტექნოლოგიის სპეციალობის სტუდენტებისათვის, თბილისი, 1999 5გვ.
- მოუმწიფებელი ყველიდან გამდნარი ყველის დამზადების ტექნოლოგია ნაბეჭ. საქართველოს სახელ-მწიფო ზოოტექნიკურ-სავეტერინარო აკადემიის 70 და პროფესორ დ.აგლაძის დაბადებიდან 100 წლისადმი მიძღვნილი სამეცნიერო შრ. კრებული, ტ.LХ, ნაწ.I, თბილისი, 2002 ა. ხარაზიშვილი
- აზოტიანი სასუქის სხვა-დასხვა ნორმის მოქმედე-ბა ჯავახეთის ზეგანის ალპური ზონის ზაფხულის საძოვრების ბალახნარის პროდუქტიულობაზე – " – საქართველოს სოფ¬ლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის მოამბე. ტომი 10, თბილისი, 2002, გვ. 245–253 9 გვ. გ. აგლაძე ჯ. ჯინჭარაძე
- მინერალური სასუქების ოპტიმალური ნორმები სამხრეთ კავკასიონის ალპურ ბუნებრივ საკვებ სავარგულებზე – " – სსზსუ სამეცნიერო შრომათა კრებული. ტომი LХІ, თბილისი, 2003, გვ. 42–49 გ. აგლაძე ჯ. ჯინჭარაძე
- Влияние возрастающих доз азотных удобрений на травостой альпийских пастбищ и молочную продуктивность коров Печат. Сборник научных трудов ГГЗВУ. т. LХІІ, Тбилиси, 2003, с. 26–31 Козманишвили А. Гудушаури Д. Дьякова Н.
- Влияние подкормки на молочную продуктив-ность коров при их выпасе на культурных пастбищах в условиях Южного нагорья Грузии – " – Сборник научных трудов ГГЗВУ. т. LХІІ, Тбилиси, 2003, с.32–36. 6Козманишвили А. Гудушаури Д. Чихашвили А.
- მეთოდური მითითება„ქართული ყველის დამ-ზადების ტექნოლოგია“ ნაბეჭ. მსოფლიო ბანკის და საქართველოს მთავ-რობის ერთობლივი პროექტი CGS 03-07, თბილისი 2003, 8 გვ.8 ა.ხარაზიშვილი
- მეთოდური მითითება„ძროხის რძის შემადგენლობა და თვისებები.თბილისი 2003, 12 გვ. 12გვ. ა. ხარაზიშვილი
- მეთოდური მითითება „რძის მიღება და პირველადი დამუშავება“ თბილისი 2003, 4 გვ. ა. ხარაზიშვილი
- ბროშურა „ძროხის რძიდან კუმისის დამზადების ტექნოლოგია“თბილისი 2004, 4 გვ ა.ხარაზიშვილი ი.ყურაშვილი ვ. ბასილაძე
- მეთოდური მითითება„დვრიტის ფერმენტის (ქიმოზინი), პეფსინის კვეთის მომზადება და გამოყენება“ ნაბეჭ. მსოფლიო ბანკის და საქართველოს მთავრობის ერთობლივი პროექტი CGS 03-07, თბილისი 2004, 4 გვ. ა.ხარაზიშვილი ი. ყურაშვილი
- მეთოდური მითითება „სულგუნის დამზადების ტექნოლოგია“თბილისი 2004, 4 გვ. ა.ხარაზიშვილი ი.ყურაშვილი
- მეთოდური მითითება „დიეტური (15%) არაჟანის დამზადების ტექნოლოგია“.თბილისი 2004, 8 გვ. ა.ხარაზიშვილი ი. ყურაშვილი ვ. ბასილაძე
- მეთოდური მითითება„ცხიმიანი (18%) ხაჭოს დამზადების ტექნოლოგია“.თბილისი 2004, 8 გვ. ა. ხარაზიშვილი ი. ყურაშვილი ვ. ბასილაძე
- მეთოდური მითითება „მაწონის დამზადების ტექნოლოგია“.თბილისი 2004, 6 გვ. ა. ხარაზიშვილი ი.ყურაშვილი
- მეთოდური მითითება. „რძის მჟავე პროდუქტისა და კარაქის წარმოების ტექნოლოგია“. თბილისი 2004, 36 გვ.ა. ხარაზიშვილი, ი. ყურაშვილი, ვ. ბასილაძე
- „გუდის ყველის დამზადების ტექნოლოგია“.მეთოდური მითითება გუდის ყველის მწარმოებელ ფერმერთა დასახმარებლად. მსოფლიო ბანკისა და საქართველოს მთავ-რობის ერთობლივი გრანტის პროექტი CGS 04-50, თბილისი 2004, 6 გვ. ა. ხარაზიშვილი
- Влияние пастбищного кормления на некоторые основные биохимические показатели крови коров Печат. Сборник научных трудов ГГЗВУ. т. LХІІІ, Тбилиси, 2004, с. 9–13 Корчилава К. Цкитишвили З.
- Влияние пастбищного кормления на молочную продуктивность и состав молока коров в условиях Южного нагорья Грузии с. 13–17 Цкитишвили З.
- Результаты исследований по проекту "почва– растение–животное–животноводческая продукция" на альпийских пастбищах Южного нагорья Грузии. Сборник научных трудов ГГЗВУ. т. LХІІІ, Тбилиси, 2004, с. 392–397 6 Агладзе Г. Гудушаури Дж.
- Влияние породы на качество сыра в условиях Южного нагорья Грузии – " – Журн. Молочное и мясное скотоводство, №3, 2004, с. 31–32 Гоциридзе Н.
- Пастбищное кормление и молочная продуктивность коров в условиях Южного нагорья Грузии Печат. Журн. Аграрная наука, №10, 2004, с. 25–26 2
- Влияние удобрений на урожай и качество пастбищного корма альпийских лугов Южного нагорья Грузии. Журн. Кормопроизводство, №7, 2004, с. 7–9 3 Агладзе Г.
- Результаты исследований по проекту "почва– растение–животное–животноводческая продукция" на альпийских пастбищах Южного нагорья Грузии. Журн. Известия аграрной науки, т.3, №1, Тбилиси, 2005, с. 27–32 6 Агладзе Г.
- Молочная продуктивность коров при пастбищном содержании в условиях Южного нагорья Грузии. Сборник докладов ТСХА, Вып. 276. М.: Изд-во МСХА, 2004, с. 673–675 3
- ქართული ყველის ტექნოლოგიის სრულყოფა.ნაბეჭ.საქართველოს ზოო-ვეტერინარული უნივერსიტეტის შრომათა კრებული, თბილისი, 2004, ტომი LXIV, გვ.221–224.4 ა. ხარაზიშვილი,ი. ყურაშვილი და სხვები
- ცილოვან-დიეტური 15% ტენიანობის არაჟნის კვებით ენერგეტიკული ღირებულება ნაბეჭ. საქართველოს ზოო-ვეტერინარული უნივერსიტეტის შრომათა კრებული, თბილისი, 2004, ტომი LXIV, გვ.224–226.4 ა. ხარაზიშვილი ი. ყურაშვილი და სხვები.
- Белковый состав и технологические свойства молока коров кавказской бурой и черно-пестрой пород в условиях южного нагорья Грузии Печат. საქართველოს ზოო-ვეტერინარული უნივერსიტეტის შრომათა კრებული, თბილისი, 2005, ტომი LXV, გვ.239–241.
- ქართული ყველის ტექნოლოგიის სრულყოფა.ნაბ.საქართველოს სახელმწიფო ზოოტექნიკურ-სავეტერინარო უნივერსიტეტი. შრომათა კრებული. LX1V. თბ. 2004. გვ.221-223.გ. ბასილაძე. ა. ხარაზიშვილი და სხვ.
- ცილოვანდიეტური 15%-ნი ცხიმიანობის არაჟნისკვებით-ენერგეტიკული ღირებულება. ნაბ.საქართველოს სახელმწიფო ზოოტექნიკურ-სავეტერინარო უნივერსიტეტი.შრომათა კრებული. LX1V. თბ. 2004. გვ.224-226.3 გ. ბასილაძე. ა.ხარაზიშვილი და სხვ.
- ტყვიის შემცველობა კავკასიური წაბლა ჯიშის ძროხის ჯიში. საქართველოს სახელმწიფო ზოოტექნიკურ-სავეტერინარო უნივერსიტეტი. შრომათა კრებული. XXXV. თბილისი. 2006. გვ. 207. გ. ბასილაძე, ც. ხოშტარია.
- ძროხის რძეში სპილენძისა და თუთიის შემცველობა. საქართველოს მეცნიერებისა და საზოგადოების განვითარების ფონდი. პერიოდული სამეცნიერო ჟურნალი „ინტელექტი“ 2 (25). თბილისი, 2006. გვ. 115. გ. ბასილაძე, ც. ხოშტარია.
- ეკოლოგიურად სუფთა რძე დმანისის მდელობიდან. საქართველოს სახელმწიფო სასოფლო-სამეურნეო უნივერსიტეტი. შრომათა კრებული. XXXVI. თბილისი, 2006. გვ. 219. გ. ბასილაძე.
- მადნეულის სამთო-გამამდიდრებელი კომბინატის მიერ გარემოს დაბინძურების საკითხისათვის. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის მოამბე. #18. თბ. 2006, გვ. 207. გ. აგლაძე, ე. კალანდია.
- მძიმე ლითონების გავლენა რძისა და რძემჟავა პროდუქტის (მაწონი) ხარისხზე. საქართველოს სახელმწიფო სასოფლო-სამეურნეო უნივერსიტეტი. შრომათა კრებული. XXXX. თბილისი, 2007. გვ. 144. ე. კალანდია.
- მძიმე ლითონების გავლენა ფურების სარძეო პროდუქტიულობაზე. საქართველოს სახელმწიფო სასოფლო-სამეურნეო უნივერსიტეტი. შრომათა კრებული. XXXXI. თბილისი, 2007. გვ. 189. ე. კალანდია.
- მძიმე ლითონების გავლენა ფურების სარძეო პროდუქტიულობაზე, რძისა და მაწვნის ხარისხზე. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის მოამბე. #21. თბ. 2007, გვ. 239-242. ე. კალანდია.
- მძიმე ლითონების ჭარბი რაოდენობა რძის პროდუქტებში. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის მოამბე. #23. თბ. 2009, გვ. 268-270. ე. კალანდია.
- მძიმე ლითონების გავლენა ქათული ყველის ხარისხზე. საქართველოს სახელმწიფო სასოფლო-სამეურნეო უნივერსიტეტი. შრომათა კრებული. ტომი 2. #2. XXXXVII. თბილისი, 2009. გვ. 189-190. ე. კალანდია.
- საქართველოს სამხრეთ მთიანეთის ალპურ საძოვრებზე გაძოვებული ძროხების რძიდან წარმოებული ქართული ყველის ხარისხი. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის მოამბე. #23. თბ. 2009, გვ. 265-268.
- აზოტით გამდიდრებული ალპურ საძოვრებზე გამოკვებილი ძროხების რძის ყველადვარგისიანობა. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის მოამბე. #24. თბ. 2009, გვ. 258-260.
- ძროხის სისხლის და რძის ბიოქიმიური მაჩვენებლები ალპურ საძოვრებზე მათი ძოვების პირობებში. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის მოამბე. #24. თბ. 2009, გვ. 255-257.
- Влияние балансирующих подкормок в рационе коров на качество молока. საერთაშორისო სამეცნიერო კონფერენციის „სურსათის უვნებლობის პრობლემები“ შრომათა კრებული. თბილისი 2009წ. გვ. 165-167.
- შებოლვის პროცესის გავლენა ზოგიერთი ორგანული ნაერთის შემცველობაზე სულუგუნში. საქ. სახ. აგრარული უნივერსიტეტი შრომათა კრებული 2009წ. ტ.2. #1 (46) გვ. 117-123. ც. ხოშტარია.
- მძიმე ლითონების შემცველობა რძესა და რძის პროდუქტებში. აგრობიომრავალფეროვნების დაცვა და სოფლის მეურნეობის მდგრადი განვითარება. 24-25 ნოემბერი. 2010 წ. თბილისი. ე. კალანდია.