Nana Ebelashvili

Scientist of the Laboratory of Winemaking at the Institute of Viticulture and Winemaking

Nana Ebelashvili

Scientist of the Laboratory of Winemaking at the Institute of Viticulture and Winemaking

Biography

1965 წელს დაამთავრა სასოფლო-სამეურნეო ინსტიტუტის ტექნოლოგიური ფაკულტეტი სპეციალობით - მეღვინეობა და ხილ-ბოსტნეულის დაკონსერვების ტექნოლოგია. 1969 წელს დაამთავრა მევენახეობისა და მეღვინეობის სამეცნიერო-კვლევითი ინსტიტუტის ასპირანტურა სპეციალობით - ენოლოგია. 1969 წლიდან მუშაობს ამავე ინსტიტუტის უმცროს და უფროს მეცნიერ-თანამშრომლად. 1976 წელს დაიცვა საკანდიდატო დისერტაცია და მიენიჭა ტექნიკის მეცნიერებათა კანდიდატის ხარისხი. 2006 წელს დაიცვა სადოქტორო დისერტაცია ენოლოგიაში თემაზე: "ბიოლოგიურად აქტიური ნივთიერებების გამოკვლევა ვარდისფერი და ცქრიალა ღვინოების დამზადების პროცესში მათი ტექნოლოგიების სრულყოფის მიზნით" და მიენიჭა ტექნიკის მეცნიერებათა დოქტორის ხარისხი. მისი ხელმძღვანელობით შესრულებულია საერთაშორისო და შოთა რუსთაველის სამეცნიერო ფონდის მიერ დაფინანსებული ხუთი საგრანტო პროექტი. გამოქვეყნებული აქვს 150 ნაშრომი. 2000-2022 წლებში მონაწილეობდა 37 მოხსენებით საერთაშორისო სამეცნიერო ფორუმებში. მიღებული აქვს შვიდი პატენტი. 2019 წელს არჩეულია საქართველოს საინჟინრო აკადემიის აკადემიკოსად. 2008 წლიდან ამერიკის ენოლოგთა და მევენახეთა საზოგადოების პროფესიული წევრია. ამჟამად არის საქართველოს აგრარული უნივერსიტეტის მევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტის მეღვინეობის ლაბორატორიის მეცნიერ-თანამშრომელი

განათლება

2006 - ტექნიკის მეცნიერებათა აკადემიური დოქტორი
1976 - ტექნიკის მეცნიერებათა კანდიდატი
1969 - საქართვეოს მებაღეობის მევენახეობისა და მეღვინეობის სამეცნიერო -კვლევითი ინსტიტუტი, ასპირანტურა ენოლოგიაში
1965 - საქართველოს სასოფლო-სამეურნეო ინსტიტუტი, ტექნოლოგიური ფაკულტეტი

პუბლიკაციები

ებელაშვილი, ნ. ვ., კეკელიძე, ი. ა., უთურაშვილი, ე.ა. (2023). ფენოლური ნივთიერებებით კონცენტრირებული წითელი ნახევრადტკბილი ღვინო: ქიმიური და სენსორული პროფილი დაზადება - დავარგების პროცესში. Journal Georgian Engineering New #3; გვ. 92-94; Techinformi, Tbilisi

Ebelashvili, N., Uturashvili, E., Kekelidze, I. (2022). Biologically active substances in juices produced from red grape varieties via innovative technology of enrichment in phenolic substances. International Scientific and Practical Conference "Innovations and Modern Challenges 2022"; Georgian Technical University; ARTICLES OF THE CONFERENCE, pp. 103-107; Georgia, Tbilisi, Publishing House “Technical University”, ISBN 978-9941-28-944-6; http://www.gtu.ge

Kekelidze, I., Ebelashvili, N., Japaridze, M. (2021). Phenolic characterization of red dessert wine produced with innovative technology; Enoforum, Italia. Virtual. Internet Journal of Viticulture and Enology, ISSN 1826-1590 VAT:ITO1286830334 https://www.enoforum.eu/en/enoforum-live-italy/; https://www.infowine.com/en/technical_articles/phenolic_characterization_of_red_dessert_wine_produced_with_innovative_technology_sc_19458.htm

ებელაშვილი, ნ., უთურაშვილი, ე., კეკელიძე, ი. (2020). ფენოლური ნივთიერებები სხვადასხვა ტექნოლოგიური ხერხის გამოყენებით დამზადებულ ნახევრადტკბილ წითელ ღვინოებში. Journal Georgian Engineering News; #2, გვ.90-93; ISSN 1512-0287; Techinformi, Tbilisi, (ქართულ ენაზე)

Ebelashvili, N., Gagelidze, N., Chkhartishvili, N., Kekelidze, I. (2019). Bioprotection of Wine Using Nanostructural Colloidal Silver as Sulphur Dioxide Substitute. 2nd International School-Conference Applied Biosciences and Biotecnology, Tbilisi, Georgia, 1-5 April, p.37.

ებელაშვილი, ნ., გაგელიძე, ნ., სალია, ე., ბიბილური, ნ. (2019). გოგირდის დიოქსიდის შემცვლელი ბუნებრივი ანტისეპტიკის გამოყენების გავლენა ტკბილისა და ღვინის მიკროფლორაზე. Georgian Engineering News. Vol.89; pp.146-150; ISSN 1512-0287

Kekelidze, I. A., Ebelashvili, N. V., Japaridze, M. Sh. (2019). Biologically Active Substances in Red Dessert Wine Prepared via Innovative Technology; გამოყენებითი ბიომეცნერებები და ბიოტექნოლოგია; მე-2 საერთაშორისო სკოლა-კონფერენცია ი. ჯავახიშვილის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი; კონფერენციის მასალები, გვ. 35-36; თბილისი, საქართველო; biotech.tsu.ge; ISBN 978-9941-13-837-9

Ebelashvili, N., Chkartishvili, N., Gagelidze, N., Kekelidze, I. (2019). Organic Wine Production via Nanosilver Application; International Proceedings Conference “Georgian Wine and Vine - Traditions and Scientific Challenges”, Caucasus International University, Iv. Javakhishvili Tbilisi State University; CONFERENCE PROCEEDINGS, pp.88-89; Tbilisi, Georgia, ISBN 978-9941-8-1324-5

Kekelidze, I., Ebelashvili, N., Japaridze, M., Chankvetadze, B., Chankvetadze, L. (2018). Phenolic antioxidants in red dessert wine produced with innovative technology. Journal - Annals of Agrarian Science, Volume 16, #1, pp. 34-38. ISSN 1512-1887. journal homepage: http://www.journals.elsevier.com/annals-of-agrarian science. https://doi.org/10.1016/j.aasci.2017.12.005.

Ebelashvili, N., Shubladze, L., Salia, E., Gagelidze, N., Bibiluri, N. (2014). Effect of nanostructured silver on biologicaly active substances and microbiological processes of dry red wine. Bulletin of the Georgian National Academy of Sciences, 8, 94-100.

Ebelashvili, N., Shubladze, L., Salia, E., Gagelidze, N. (2013). The efficiency of application nanosilver in technological processes of making red wine. Journal of Food Science and Engineering. 3, 8, 424-429