Temur Revishvili
Head of the Institute of Tea, Subtropical Cultures and Tea Production
Head of the Institute of Tea, Subtropical Cultures and Tea Production
Head of the Institute of Tea, Subtropical Cultures and Tea Production
1973 წელს დაამთავრა საქართველოს სუბტროპიკული მეურნეობის ინსტიტუტი ინჟინერ-ტექნოლოგის სპეციალობით. 1973 წელს დაიცვა საკანდიდატო, ხოლო 2006 წელს სადოქტორო დისერტაციები. არის ტექნიკის მეცნიერებათა დოქტორი, საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის აკადემიკოსი. საქართველოს მთავრობის პრემიის ლაურეატი და ღირსების ორდენოსანი. 1973-1979 წლებში აკადემიურ საქმიანობას ეწეოდა საქართველოს სუბტროპიკული მეურნეობის ინსტიტუტში. 1979-2006 წლებში იკავებდა ჩაის, სუბტროპიკული კულტურების და ჩაის მრეწველობის ინსტიტუტში უფროსი მეცნიერ-თანამშრომლის, ლაბორატორიის ხელმძღვანლის, დირექტორის მოადგილის თანამდებობებს. 2006 წლიდან არის ამავე ინსტიტუტის დირექტორი. თანაავტორებთან ერთად შეიმუშავა ჩაის კომპლექსური ტექნოლოგია, მოვლა-მოყვანა-გადამუშავების ინოვაციური ენერგორესურსდამზოგი ტექნოლიგიები და ტექნიკური საშუალებები. იგი 200 სამეცნიერო ნაშრომის, მათ შორის 2 მონოგრაფია, 4 სახელმძღვანელო, 4 პრაქტიკული სახელმძღვანელო, 51 გამოგონება და პატენტის ავტორია. მისი ხელმძღვანელობით დაცულია 4 საკანდიდატო და 2 სადოქტორო დისერტაცია. არის აკადემიურ გამოცემათა სარედაქციო საბჭოს წევრი, სადისერტაციო საბჭოების წევრი და ექსპერტი. ასევე, მონაწილეა არაერთი საერთაშორისო და ადგილობრივი სამეცნიერო გრანტებისა და პროგრამების.
2006 - ტექნიკის მეცნიერებათა დოქტორი, საქართველოს სუბტროპიკული მეურნეობის ინსტიტუტი
1979 - ტექნიკის მეცნიერებათა კანდიდატი, საქართველოს სუბტროპიკული მეურნეობის ინსტიტუტი
1973 - საქართველოს სუბტროპიკული მეურნეობის ინსტიტუტი
დოლიძე, ბ., რევიშვილი, თ., ანდღულაძე, ზ., გობრონიძე, ე., ჟვანია, ლ. (2023). მწვანე ჩაის (Camelia sinensis (L) O. Kuntze) ახალი ტექნოლოგია. საერთაშორისო სამეცნიერო კონფერენცია „სასოფლო-სამეურნეო მცენარეთა და ცხოველთა ბიომრავალ-ფეროვნება, კონსერვაცია და გამოყენების პერსპექტივები“ შრომების კრებული. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემია, თბილისი, გვ. 321-325;
Revishvili, T., Dolidze, B., Andguladze, Z., Gobronidze, E., Zvania, L. (2023). New energy saving machine technology of green tea. XI International Scientific Congress “Agricultural Machinery” Proceedings, vol. 1/10, Varna, Bulgaria, 44-46.
Revishvili, T., Dolidze, B., Andguladze, Z., Gobronidze, E., Zvania, L. (2023). New Energy-saving Technology of Green Tea. Bulletin Georgian National Academy of Sciences, vol. 17, №4. 111-117.
მიქაძე, თ., რევიშვილი, თ., დოლიძე, ბ. (2023). ჩაის კულტურა საქართველოში (წარსული, აწმყო, მომავალი), ქართულ-ინგლისურ ენებზე. თბილისი, 56 გვ.
დოლიძე, ბ., რევიშვილი, თ., ანდღულაძე, ზ., გობრონიძე, ე., ჟვანია, ლ. (2023). მწვანე ჩაის ახალი სამანქანო ტექნოლოგიის შემუშავება და რეალურ გარემოში ტესტირება (პრაქტიკული სახელმძღვანელო). თავისუფალი და აგრარული უნივერსიტეტების გამომცემლობა, 30 გვ.
ცანავა, ვ., მამულაიშვილი, ი., რევიშვილი, თ., გობრონიძე, ე., აფხაზავა, დ. (2023). ჩაის პლანტაციების განოყიერების სისტემის სრულყოფა. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის „მოამბე“.
ცანავა, ვ., მამულაიშვილი, ი., რევიშვილი, თ., გობრონიძე, ე., აფხაზავა, დ. (2023). ჩაის პლანტაციების განოყიერების სისტემის სრულყოფა. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის „მოამბე“.
Revishvili, T., Apkhazava, D., Gogia, N., Esaishvili, M., Chkhikvishvili D. (2022). Catechins and Antioxidant Activity in Georgian and Foreign Tea Union of European Academies for Science Applied to Agriculture, Food and Nature (UEAA) Scientific News – The UEAA “Best Scientific Abstracts Competition”, 23.3.
Tsanava, V., Mamulaishvili, I., Revishvili, T., Vizirskaya, M., Goliadze, V., Abkazava, D. (2022). Foliar Nutrition of Fruit Crops in the Subtropikal Conditions of Georgia, J., Plodorodie (ISSN 1994-8603), #6 (128), p. 36-40.
ცანავა, ვ., მამულაიშვილი, ი., რევიშვილი, თ., ვიზირსკაია, მ., გოლიაძე, ვ., აფხაზავა, დ. (2022). კულტურების ფოთლოვანი კვება საქართველოს სუბტროპიკების პირობებში. ჟ., „ნაყოფიერება“, #6 (129),გვ. 36-40.
დოლიძე, ბ., რევიშვილი, თ., ანდღულაძე, ზ., გამახარია, ა., პაპიძე, ზ. გობრონიძე, ე. (2022). მწვანე ჩაის ინოვაციური ტექნოლოგია. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის „ მოამბე“, #2 (48), გვ. 41-48.
Revishvili, T., Dolidze, B., Andguladze, Z. (2022). Innovative Tec hnical Device for Pruning Tea Bush. International Scientific Conference „AGRICULTURAL MECHANIZATION AND TECHNOLOGY IN EUROPE AND PESPECTIVES“, p. 137-140, Tbilisi, 27-28 May.
აფხაზავა, დ., გოლიაზე, ვ., ქაშაკაშვილი, ც., რევიშვილი, თ. (2021). საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ინოვაციური კვლევის ასპექტები აგრარულ მეცნიერებაში“ შრომების კრებული, თბილისი 20 – 21 ნოემბერი, გვ. 36 – 38.
რევიშვილი, თ., დოლიძე, ბ., ანდღულაძე, ზ., შავიშვილი, ლ. (2021). ჩაის ბუჩქის გასხვლის ინოვაცირი ტექნიკური საშუალება და ტექნოლოგიური პროცესი. საერთაშორისო სამეცნნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ინოვაციური პროცესები და ტექნოლოგია“ შრომების კრებული, ქუთაისი, 24-25 ივნისი, გვ. 63 – 67.
Samadashvili, T., Vizirskaya, M., Revishvili, T. (2021). Analiysis of thfe Results of the study of liquld Mineral Fertilizer KAS-32 and Prorpeets for its Distribution in Georgia. Modern Movement of Science: of the 12 th International Scientific and Practical Internet conference, Aprl 1-2, Dnipro, Ukraine (abstracts of conference, 189 – 190).
რევიშვილი, თ., მიქაძე, თ. (2021). სუბტროპიკული ხილის დაკონსერვება. ჟ., აგრარული საქართველო #5, (108), 2021, გვ. 16 – 22.
Revishvili, T., Chkhikvishvili, I., Mikadze, T. (2021). The most northern, Georgian speciality teas, chemical specificities (characteristies) and industry. Bulleten Georgian National Academy of Seiences, vol. 15, №1, 2021, 63 – 68.
Chkhikvishvili, T., Revishvili, D., Apkhazava, D., Abkhazava, N., Gogia, M. (2021). Esaishvili, D. Chkhikvishvili. Catecins and antioxidant acrivity of tea products. Annals Agrarian Seience, vol.19, #1, 39 – 45.
Tsanava, V., Mamulaishvili, I., Revishvili, T., Vizirskaia, M. (2021). The development of regional technologies of mineral nutrition for agricultural crops as a potential adaptation measure to increase adaptive capacity of agriculture climate change on the example of Georgia. International Agricultural Journal #4 (382), 91 – 95.
რევიშვილი, თ., მიქაძე, თ. (2021). სუბტროპიკული კულტურების ტექნოლოგია.. საქართველოს აგრარული უნივერსიტეტი, თბილისი, 255 გვ.
Tsanava, V., Mamulaishvili, I., Revishvili, T., Vizirskaia, M., Gobronidze, E. (2020). The Impovements in the Fertilization Sistem of Tea Plantations. International Agricultural Journal #3 (373), 29-33.
რევიშვილი, თ., მიქაძე, თ. (2020). ჩაის ქიმია, ტექნოლოგია, დეგუსტაცია და მოწყობილობა სუბტროპიკული კულტურების ტექნოლოგია.. საქართველოს აგრარული უნივერსიტეტი, თბილისი, 189 გვ.
ჩხიკვიშვილი, ი., რევიშვილი, შავიშვილი, ლ., თ., დოლიძე, ბ. (2020). ბიოლოგიურად აქტიური ნაერთების ცვალებადობა ქართული ჩაის კულტივირების და ველურად ზრდის პირობებში მე -2 საერთაშორისო სამეცნიერო და პრაქტიკული ინტერნეტ - სკონფერენცია "ჩაის კულტურის ეკოლოგია, ბიოლოგია და ტექნოლოგია".
ცანავა, ვ., მამულაიშვილი, ი., რევიშვილი, თ., ვიზირსკაია, მ., გობრონიძე, ე. (2020). ჩაის პლანტაციების განოყიერების სისტემის სრულყოფა. საერთაშორისო სასოფლო-სამეურნეო ჟურნალი, #3 (373), გვ. 29 – 33.
ჩხიკვიშვილი, ი., შავიშვილი, ლ., რევიშვილი, თ., ჩხიკვიშვილი, დ., დოლიძე, ბ. (2020). კატეხინების და ბილოგიურად აქტიური ნაერთების ცვალებადობა ჩაის მცენარის კულტივირების და გაველურების პირობებში. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის „მოამბე“, #2 (44). გვ. 46 – 54.
Chkhikvishvili, I., Revishvili, T., Apkhazava, D., Gogia, N., Esaishvili, M., Chkhikvishvili, D. (2020). Catechins and Antioxidant Activity in Georgian and Foreign Tea. 28 th International Online Conference "Functional and Healthy Foods for Longevity: Bioactive Compounds and Biomarkers in Age-Related Diseases". 28-29, August 2020, Functional Food Institute, San Diego, USA, p. 13 – 15.
Chkhikvishvili, I., Revishvili, T., Apkhazava, D., Gogia, N., Esaishvili, M., Chkhikvishvili, D. (2020). Catechins and Antioxidant Activity in Georgian and Foreign Tea. 28 th International Online Conference "Functional and Healthy Foods for Longevity: Bioactive Compounds and Biomarkers in Age-Related Diseases". 28-29, August 2020, Functional Food Institute, San Diego, USA, p. 13 – 15.
რევიშვილი, თ., მიქაძე, თ., დოლიძე, ბ. (2020). ქართული სპეციალიზებული ჩაის ტექნოლოგია. საერთაშორისო სამეცნიერო კონფერენცია „საკვები პროდუქტების წარმოების აქტუალური პრობლემები და თანამედროვე ტექნოლოგიები“ შრომების კრებული, ქუთაისი, საქართველო, 20-21 თებერვალი, გვ. 335-337.
გოლიაძე, ვ., ქაშაკაშვილი, ც., აფხაზავა, დ., რევიშვილი, თ. (2019). იაპონური მუშმულას პერსპექტიული ფორმების კვლევის შედეგები (თანაავტორობით). საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის „ მოამბე“ #2 (142), გვ. 39-42;
გოლიაძე, ვ., ქაშაკაშვილი, ც., აფხაზავა, დ., რევიშვილი, თ. (2019). ფეიჰოას პერსპექტიული ფორმების კვლევის შედეგები. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის „ მოამბე“ #1 (141), გვ. 15-19
რევიშვილი, თ., ძნელაძე, ზ., აფხაზვა, დ., დოლიძე, ბ. (2019). ჩაის უნარჩენო ტექნოლოგია და ბიოლოგიურად აქტიური პრეპარატები. საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული ინტერნეტ-კონფერენცია „ეკოლოგია, ბიოლოგია და ჩაის მოვლა-მოყვანის ტექნოლოგია“, 14 – 16 მაისი.
რევიშვილი, თ., დოლიძე, ბ., მახარაძე, რ., ანდღულაძე, ზ. (2018). თხილის ნაყოფის შრობის პარამეტრების გამოკვლევა. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის „მოამბე“ #1 (39), გვ. 161-165.
აფხაზავა, დ., გოლიაძე, ვ., ქაშაკაშვილი, ც. (2018). მსხვილნაყოფა ციტრუსოვანთა ნაყოფის ქიმიურ-ტექნოლოგიური გამოკვლევა. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის „ მოამბე“ #1 (39), გვ. 165-170.
სამადაშვილი, ც., რევიშვილი, თ., ვიზინსკაია, მ., ჩხუტიაშვილი, გ., ბენდიანიშვილი, ნ., ჩოხელი, მ. (2018). თხევადი მინერალური სასუქი KAS-32-ის გამოყენების პრაქტიკული რეკომენდაცია. ს/მ მეცნიერებათააკადემია, გვ. 8
სამადაშვილი, ც., რევიშვილი, თ., ვიზინსკაია, მ., ჩხუტიაშვილი, გ., ბენდიანიშვილი, ნ., ჩოხელი, მ. (2018). ახალი მინერალური სასუქი KAS-32 და მისი გამოყენების პერსპექტივები. ს/მ მეცნიერება თა აკადემიისმოამბე, ტ. 1,გვ. 67-72
Samadashvili, Ts., Vizinskaia, M., Revishvili, T., Chkhutiashvili, G., Bendianishvili, N., Chokheli, M. (2018). Analysis of the results of the study of liquid mineral fertilizer KAS-32 and the prospects for its distribution in Georgia. abstracts of the 12th International Scientific and Practical Internet Conference, Dnipro, Ukraine, 189-190
რევიშვილი, თ., დოლიძე, ბ., მაისურაძე, ზ., ანდღულაძე, ზ. (2016). გრანულირებული ჩაის დამზადების ტექნოლოგია. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის მოამბე. #2(36). გვ. 131-134.
რევიშვილი, თ., ძნელაძე, ზ., აფხაზავა, დ. (2016). ჩაის ფოთლის გადამუშავების კომპლექსური მცირენარჩენიანი ტექნოლოგია. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის მოამბე. #2(36). გვ. 135-137.
რევიშვილი, თ., დოლიძე, ბ., ანდღულაძე, ზ. (2016). ჩაის ფოთლის საგრეხი დანადგარების განვითარება. საერთაშორისო სამეცნიერო კონფერენცია "კვების პროდუქტების სარისხის გაუმჯობესების პრობლემები". თბილისი, გვ. 124-127.
Revishvili, T., Dolidze, B., Andguladze, Z., Apkhazava, D., Nikolashvili, L. (2015). Energy- and Resourcesaving Mashnary Technology of producing Granular Tea. International Scientific, Scientific Applied and Informational Journal, LXI, 6 (Bulgaria). p. 11-13
Revishvili, T., Kuliev, R. (2015). The ProductionTechnology of Green Tea in the conditions of Azerbaijan. International Scientific-Practical conference (Azerbaijan, Ganja), vol.1, p. 30-33.
აფხაზავა, დ., ხომერიკი, მ., რევიშვილი, თ., გოცირიძე, რ., კალანდია, ა., ძნელაძე, ზ. (2015). ჩაის ფოთლის ბიოლოგიურად აქტიური ნაერთების პრეპარატების გამოკვლევა. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის „მოამბე“, #34, გვ. 69-73.
Revishvili, T., Dolidze, B. (2015). Granular Tea Fabrication Process. Coffee and Tea International J., #2. p. 28
რევიშვილი, თ., ძნელაძე, ზ., ხომერიკი, მ., გოცირიძე, რ., გობრონიძე, ე. (2015). ფუნქციონალური დანიშნულების სასმელის მიღების ტექნოლოგია. საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „ფუნქციონქლური დანიშნულების კვების პროდუქტების წარმოების ინოვაციური ტექნოლოგიები“ შრომების კრებული. ქუთაისი, 2015, გვ. 131-133.
დოლიძე, ბ., ანდღულაძე, ზ., რევიშვილი, თ., ნიკოლაშვილი, ლ., შავიშვილი, ლ. (2014). ჩაის ფოთლის გრეხის მათემატიკური მოდელი. საერთაშორისო სამეცნიერო-პრაქტიკული კონფერენცია „მეცნიერება და ინოვაციური ტექნოლოგიები“ შრომების კრებული. ქუთაისი, გვ. 130-132.
რევიშვილი, თ., აფხაზავა, დ., ხომერიკი, მ., გოცირიძე, რ., ძნელაძე, ზ., გობრონიძე, ე. (2014). ჩაის ბიოლოგიურად აქტიური ნაერთის ექსტრაქციის პროცესის გამოკვლევა. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემიის ’’მოამბე”, #33, გვ. 190-193.
რევიშვილი, რ. აფხაზავა, დ., ხომერიკი, მ., გოცირიძე, ვ., ძნელაძე, ზ., გობრონიძე, ე. (2014). ჩაის ფოთლის ბიოლოგიურად აქტიური ნაერთები. საერთაშორისო სამეცნიეო პრაქტიკული კონფერენცია „კვების პროდუქტების წარმოების აქტუალური პრობლემები და თანამედროვე ტექნოლოგიები“ შრომების კრებული, ქუთაისი. გვ. 117-120.
Revishvili, T. (2014). Tea biologically active compounds and small-waste technologies of their processingInternational conference on food and biotechnology (Georgia, Tbilisi), p. 45-46
რევიშვილი, თ. (2013). სუბტროპიკული მცენარეული ნედლეულის შენახვის და გადამუშავების ტექნოლოგია. (ელექტრონული სახელმძღვანელო). ოზურგეთი, ანასეული, 186 გვ.
რევიშვილი, რ. (2013). ჩაის უნარჩენო ტექნოლოგიები. საერთაშორისო სამეცნიერო–პრაქტიკული კონფერენცია „ინოვაციური ტექნოლოგიები და თანამედროვე მასალები“ შრომების კრებული. ქუთაისი. გვ. 43–47.