Institute of Viticulture and Winemaking

Institute of Viticulture and Winemaking

Located in the South Caucasus, Georgia stands out for its unique contributions to viticulture, horticulture, and winemaking. It is considered the cradle of the vine and many fruit trees, with evidence suggesting that these plants were domesticated here. This development was facilitated by the presence of their wild relatives in the region. The domestication of wild plants involved a long process of creative selection, resulting in a diverse range of local varieties. Alongside this, innovative techniques for vineyard and garden management, as well as original methods for winemaking and aging, were developed and refined. Consequently, Georgia has made a significant contribution to the advancement of global horticulture, viticulture, and winemaking.

The Institute of Viticulture and Winemaking, which became part of the Agricultural University in 2012, is dedicated to preserving and advancing Georgian traditions in viticulture, horticulture, and winemaking. Its mission includes integrating global scientific innovations and cutting-edge technologies into Georgian practices. Key Focus Areas are - Preservation and Study: Protect and study native varieties of vines and fruit trees; Breeding and Testing: Breed, test, and introduce new varieties and rootstocks in Georgia; Technology Development: Develop and refine new technologies for cultivating and maintaining vineyards and gardens; Seedling Production: Enhance methods for producing grafted vine seedlings and improve planting material production; Wine and Beverage Technology: Create alternative technologies for producing high-quality wines, wine brands, low-alcohol drinks, secondary processing products, and biologically active substances; Fruit and Grape Processing: Address issues related to fruit and grape storage and processing; Legal and Educational Initiatives: Strengthen the legal framework and educate young professionals and scientists in the field.

The Institute of Viticulture and Winemaking benefits from its scientific laboratories and test stations, as well as its highly qualified scientific and technical staff, which significantly contributes to the successful execution of its responsibilities. This success is reflected in the recognition of the Institute’s research and products both domestically and internationally.

The institute operates three main laboratories: Viticulture-Viticulture and Tasting Laboratory, Viticulture Laboratory and Winemaking Laboratory.

Contact

ფენოლური ანტიოქსიდანტებით გამდიდრების ინოვაციური ტექნოლოგიით დამზადებულ წითელ ღვინოებში ქიმიური მახასიათებლების ტრანსფორმაციის გამოკვლევა დავარგება-დაძველების პროცესში (2024 - 2026)

კვლევის ობიექტებია: საფერავიდან დამზადებული წითელი მშრალი და ნახევრადტკბილი ღვინის ნიმუშები; საკონტროლო ნიმუშები დამზადებული სტანდატული ტექნოლოგიით; საცდელები - ფენოლური ანტიოქსიდანტებით გამდიდრების ინოვაციური ტექნოლოგიური ხერხების ცალ-ცალკე და კომბინირებულად გამოყენებით: ალკოჰოლური დუღილის ჩატარების წინ, დურდოდან ტკბილის სხვადასხვა ნაწილის მოკლება; დურდოს გაცხელება. საკონტროლო და საცდელ ღვინის ნიმუშებში გამოკვლეული იქნება ალკოჰოლის, ტიტრული და მქროლავი მჟავიანობის, აქტიური მჟავიანობის, ფენოლური ნივთიერებების ჯამური რაოდენობის, შეფერვის ინტენსიობისა და ხარისხის სხვა მახასიათებლების დინამიკა დავარგება-დაძველების პროცესში; გამოვლინდება მათში ფენოლური ანტიოქსიდანტების კონცენტრაციის ხარისხი.


სადოქტორო კვლევა - ევროპული ტიპის ღვინის ხარისხის გაუმჯობესება თავისუფალი ამინომჟავების ტრანსოფრმაციის რეგულირებით (2023)

ღვინის წარმოების პროცესი - ყურძნის გადამუშავებიდან ფორმირებულ ღვინის მიღებამდე, რამდენიმე ტექნოლოგიურ ეტაპს მოიცავს. მათ შორის მნიშვნელოვანია ყურძნის ტკბილის ალკოჰოლური დუღილი, რომელიც შაქრების გარდაქმნის პროდუქტების ეთილის სპირტის და ნახშირორჟანგის გარდა, მრავალრიცხოვან ბიოქიმიურ გარდაქმნას მოიცავს მეორეული მეტაბოლიტების წარმოქმნით. ალკოჰოლური დუღილის მეორეული მეტაბოლიტებიდან მნიშვნელოვანია თავისუფალი ამინომჟავებიდან წარმოქმნილი უმაღლესი სპირტები, რომლებიც ლოკალიზირებულია ღვინოში და დიდ გავლენას ახდენს ღვინის გემურ მაჩვენებლებზე და მნიშვნელოვანწილას განსაზღვრავს ღვინის არომატს და ბუკეტს. მათი ნეგატიური გავლენა განპირობებულია უმაღლესი სპირტების წარმომადგენელი მკვეთრი, მძაფრი, არასასიამოვნო სუნის მქონე რახის სპირტებით - ამილის, იზოამილის, იზობუთილის, ბუთილის, პროპილის, იზოპროპილის, ჰექსილის სპირტებით. ღვინო შეიცავს, ასევე უმაღლესი სპირტების მე-2 ჯგუფს არომატული სპირტების სახით. კონკრეტულად 2-ფენილეთანოლს (ვარდის სურნელით), ტიროზოლს და ტრიფტოფოლს. ზემოაღნიშნულიდან გამომდინარე, ევროპული ტიპის ღვინის ხარისხის გაუმჯობესების მიზნით რახის სპირტების კონცენტრაციის შემცირების გზების ძიება, კვლევის აქტუალურ საკითხს წარმოადგენს.

ევროპული ტიპის თეთრი მშრალი ღვინის ხარისხის გაუმჯობესების მიზნით, პირველად შევარჩიეთ აზოტის ალტერნატიული წყარო (ANS) საფუარების საკვები დანამატის სახით ალკოჰოლურ დუღილში დასამატებლად. გამოკვლეულია რახის სპირტების წარმოქმნაზე მოქმედი ფაქტორები: ყურძნის ტკბილის შაქრიანობა (მაქსიმალური - 25%-იანი); ალკოჰოლუტი დუღილის ტემპერატურა 22-23°C და 27-28°C; მოდუღარი ტკბილის მჟავიანობა pH-3,0-3,8 ინტერვალში; ANS-ის დასამატებელი კონცენტრაცია 100-300მგ/ლ ინტერვალში; ალკოჰოლური დუღილი ბუნებრივი მიკროფლორით, საფუარების შტამებით Sacch. vini კახური 42, Sacch. vini რქაწითელი 61, წარმოებაში გამოყენებული მშრალი საფუარი "B 2000". თითოეულ ექსპერიმენტში ANS-ის საკონტროლო ვარიანტად გამოვიყენეთ ღვინის წარმოებაში საფუარების აზოტოვან საკვებად გამოყენებული დიამონიუმის ჰიდროფოსფატი. დავადგინეთ აღნიშნული ფაქტორების ოპტიმალური მნიშვნელობები ANS-ის კონცენტრაცია 100 მგ/ლ, დუღილის ტემპერატურა 22-23°C, მოდალური ტკბილის მჟავიანობა pH-3,0-3,8; ყურძნის ტკბილის ალკოჰოლური დუღილი ANS0ის კონცენტრაციით 3000 მგ/ლ, ასევე დუღილის ტემპერატურა 27-28°C; დადგინდა საფუარის ბიომასის პირდაპირპროპორციული დამოკიდებულება ANS-ის კონცენტრაციაზე. ANS-ის თანაობით დამზადებულ საექსპერიმენტო ღვინოებში რახის სპირტების კონცენტრაცია მნიშვნელოვნად ნაკლები აღმოჩნდა DAP-ის თანაობით დამზადებულ ღვინოებთან შედარებით. მაგ.: 356,0 მგ/ლ-213,1 მგ'ლ ორივე ვარიანტის რახის სპირტებში დომინანტია იზოამილის სპირტები. დადგინდა რქაწითელის ყურძნის ტკბილის თავისუფალი ამინომჟავების ცვალებადობა ალკოჰოლურ დუღილში ANS-ის და DAP-ის თანაობით. დამზადებულ ევროპული ტიპის ნახევრად მშრალ და მშრალ ღვინოებში რახის სპირტებთან ერთად განისაზღვრა არომატული სპირტი 2-ფენილეთანოლი. მისი მაღალი კონცენტრაცია - 600გ/ლ დაფიქსირდა რქაწითელის საწარმოო ღვინოში. კვლევის შედეგების საფუძველზე, ANS-ის გამოყენებით შემუშავებულია რქაწითელის, კახური მწვანეს და ქისის მშრალი, არასტანდარტული ღვინოების დამზადების ტექნოლოგიები; ღვინეობი ხასიათდება რახის სპირტების დაბალი კონცენტრაციით და გაუმჯობესებული გემოთი, არომატით და ბუკეტით. რქაწითელის მშრალი, არასტანდარტული ღვინის ტექნოლოგიის საწრმოო გამოცდა ჩავატარეთ "შატო ზეგაანი"-ს ქარხანაში. საწარმოო ღვინო მაღალი ქულით შეფასდა დეგუსტაციაზე, აგრარული უნივერსიტეტის და მოწვეული მაღალკვალიფიციური დეგუსტატორების მიერ.


საქართველოს ზოგიერთი ჯიშის ყურძნის და ღვინის სტილბენოიდური ფიტოალექსინები, როგორც მნიშვნელოვანი ბიომარკერი ვაზის დაავადებებისადმი რეზისტენტობისა და ადამიანის ჯანმრთელობისთვის (2022 - 2025)

პროექტი  შეეხება საქართველოს ვაზის ჯიშების საფერავის (წითელი) და რქაწითელის (თეთრი) ყურძნის და მათგან დამზადებული კახური ტიპის (ქვევრის) მშრალი კომერციული ღვინოების სტილბენოიდური ფიტოალექსინების ბიომარკერის დადგენას შემდეგ მიკროზონებში: ნაფარეული, მუკუზანი, წარაფი, ტიბაანი. სტილბენოიდური ფიტოალექსინების ბიომარკერი მნიშვნელოვანია ვაზის და ყურძნის რეზისტენტობის დასადგენად ბაქტერიული (ბაქტერიული კიბო) და სოკოვანი დაავადებების (ნაცარი, ნაცრისფერი სიდამპლე) მიმართ და ადამიანის ჯანმრთელობისთვის. პროექტი არის ინტერდისციპლინური და მოიცავს მევენახეობის, მეღვინეობის დარგებს და ადამიანთა ჯანმრთელობის სფეროს. პროექტის მიზნებია: 1.აღმოსავლეთ   საქართველოში   მდებარე   ნიადაგურ-კლიმატური  პირობებით განსხვავებულ   მევენახეობის  მიკროზონებში (მუკუზანი,   ნაფარეული,   წარაფი,   ტიბაანი) გავრცელებულ   საღვინე   ვაზის   ჯიშებში   -  V.   vinifera L. cvs. საფერავი (წითელი) და რქაწითელი (თეთრი) სტილბენოიდური ფიტოალექსინების ბიოსინთეზის პოტენციალის დადგენა. ყურძნის სტილბენოიდების ფიზიოლოგიური კონცენტრაციების, როგორც ყურძნის ხარისხის მაკონტროლებელი  ბიომარკერის დადგენა; თითოეულიჯიშის ბაქტერიული კიბოთი  და სოკოვანი   დაავადებებით (ნაცარი და კეთილშობილი სიდამპლე) ინფიცირების შემთხვევაში   სტილბენოიდური   ბიომარკერის დადგენა და ვაზის რეზისტენტობის შეფასება  კონკრეტული დაავადების მიმართ  შესაბამის მიკროზონაში; საექსპერიმენტო ჯიშებიდან საძიებომიკროზონაში დამზადებულ კახური ტიპის (ქვევრის) კომერციულ ღვინოებში    სტილბენოიდურიბიომარკერის დადგენა, ღვინის ფუნქციური (სამკურნალო-პროფილაქტიკური თვალსაზრისით)დანიშნულების დასახასიათებლად; პროექტის განხორციელების შედეგად მიიღწევა შემდეგი:  ვაზის   საღვინე   ჯიშებისთვის  საფერავი   და   რქაწითელი დადგინდება სტილბენოიდური ფიტოალექსინების  ბიოსინთეზის   პოტენციალი   აღმოსავლეთ საქართველოში მდებარე მევენახეობის მიკროზონებში - ნაფარეული, მუკუზანი, წარაფი და ტიბაანი; საფერავისთვის და რქაწითელისთვის დადგენილი     რეზისტენტობის ბიომარკერი და  შეფასებული ამ ჯიშების   რეზისტენტობა ბაქტერიული (ბაქტერიული   კიბო)     და სოკოვანი დაავადებების (,ნაცარი, კეთილშობილი სიდამპლე) მიმართ; საფერავიდან და რქაწითელიდან   დამზადებული წითელი და თეთრი კახური ტიპის (ქვევრის) ღვინოებისთვის დადგენილი სტილბენოიდური ბიომარკერი და ანტირადიკალური აქტივობა, როგორც მისი   ფუნქციური (სამკურნალო-პროფილაქტიკური) დანიშნულების მახასიათებელი.


სადოქტორო კვლევა - სტილბენოიდების - რესვერატროლის წარმოებულების იდენტიფიკაცია და ტრანსფორმაცია საფერავის (Vitis vinifera L.) ყურძნიდან ღვინოში (2019)

წითელ ღვინოში არსებული ბიოლოგიურად აქტიური ფენოლური ნაერთების ფართო კლასი, რომელიც წარმოდგენილია ფლავონოიდური და არაფლავონოიდური ჯგუფებით, რომლებიც განაპირობებს ღვინის სამკურნალო - პროფილაქტიკურ თვისებებს. ამ თვისებების გამო, სტილბენოიდების კვლევა წითელ ღვინოებში აქტუალურ საკითხს წარმოადგენს. ზემოაღნიშნულიდან გამომდინარე, სადისერტაციო თემის მიზანს წარმოადგენდა ქართული წითელყურძნიანი ვაზის ჯიშის - საფერავისთვის დღემდე უცნობი სტილბენოიდების იდენტიფიკაცია, მათი ტრანსფორმაციის შესწავლა ყურძნიდან ღვინოში და ყურძნის და ღვინის სტილბენოიდური პროფილის დადგენა, ახალი სტილბენოიდების ზოგიერთი ბიოლოგიური აქტივობის გამოვლენა. კვლევის შედეგები წარმოადგენს მეცნიერულ სიახლეს საფერავის ყურძნისთვის და ღვინისთვის. კონკრეტულად, საფერავის ვაზის და ღვინის ბიოქიმიური მაჩვენებლები გამდიდრდა შემდეგი სტილბენოიდებით: ტრანს-ასტრინგიგი (პიცეათანოლის გლუკოზიდი), ტრანს-ასტრინგინინი (პიცეათანოლი), ცის-ვინიფერინი (ტრანს-რესვერატროლის დეჰიდროდიმერი), ვინიფერინი (რესვერატროლისტრიმერი), პალიდოლი (რესვერატროლის დიმერი), მიაბენოლების ჯგუფის 4 წარმომადგენელი (რესვერატროლის ტრიმერული წარმოებულები), მათ შორის ცის-მიაბენოლ C.

დადგინდა იდენტიფიცირებული სტილბენოიდების დაგროვების დინამიკა საფერავის მშრალი ღვინომასალის დამზადების პროცესში და ასევე ღვინის დამზადების ტექნოლოგიების გავლენა მათ კონცენტრაციაზე. შესწავლილი იქნა ტრანსფორმაცია ყურძნიდან ღვინოში და შედეგად გამოვლინდა ბიოლოგიური და ფიზიკური ფაქტორებით გამოწვეული ტრანსოფრაციის ფორმები. გამოვლინდა, რომ საფერავის ყურძნის წვენი, კანი, წიპწა და კლერტი განსხვავდება სტილბენოიდური პროფილით. ყურძნის წვენში ლოკალიზებულია სტილბენოიდური გლუკოზიდები: ცის-პიცეიდი, ტრანს-პიცეიდი და ტრანს-ასტრინგინი, რომელთა სორის ჭარბობს ტრანს-პიცეიდი. ყურძნის კანში, წიპწაში და კლერტში განსხვავებული რაოდენობრივი შემცველობით ფიქსირდება სტილბენოიდები. საფერავის ვაზის და ღვინის დადგენილი სტილბენოიდური პროფილი ერთგვარი სახელმძღვანელოა ნებისმიერი ჯიშის ვაზის და ღვიინის სტილბენოიდების კვლევისთვის. ამასთანავე დადგენილი სტილბენოიდური პროფილი სხვა ფენოლურ ნაერთებთან ერთად მნიშვნელოვანი მახასიათებელია ღვინის სამკურნალო-პროფილაქტიკური თვისებების ასახსნელად; მოდელური ცდებით დადგინდა ასტრინგინის და ვინიფერინის ბიოლოგიური აქტივობა ღვინის საფუარების შემდეგი შტამების მიმართ: Sacch. vini - კახური 42, Sacch. vini - რქაწითელი 61, Sacch. chodati - თელიანი 79. აღნიშნული სტილბენოიდები არ ახდენს ღვინის საფუარების გამრავლების ინჰიბირებას; დადგინდა ანტირადიკალური აქტივობა 2,2 დიფენილ-პიკრილ-ჰიდრაზილის რადიკალის მიმართ. სტილბენოიდების ეფექტური კონცენტრაციები გამოხატული სიდიდით Ec50, mg მერყეობს 26,6-დან 58,8 მგ-ის ინტერვალში. აღნიშნულ სტილბენოიდებს შორის მაღალი ანტირადიკალური აქტივობა გამოავლინა ტეტრამერულმა სტილბენოიდმა - ჰოპიფენოლმა, ხოლო ნაკლები ანტირადიკალური აქტივობით ხასიათდება ცის-პიცეიდი; სტილბენოიდები - ტრანს-ასტრინგინი, ვინიფერინი, ვინიფერინი საფერავის ახლად დამზადებულ მშრალ ღვინომასალაში Lactoenos 450PreAC-ით მიმდინარე ვაშლ-რძემჟავური დუღილის პროცესში არ ახდენენ ინჰიბიტორულ ზეგავლენას.

საფერავის კანსა და ღვინოში იდენტიფიცირებული და განსაზღვრული სტილბენოიდები დაფიქსირდა საქართველოს საღვინე წითელყურძნიანი ვაზის ჯიშების - საფერავი ბუდეშურისებრი, კაბერნე სოვინიონი, ოჯალეში, ალექსანდროული, მუჯურეთული, ალადასტური, ოცხანური საფერე, ჩხავერი და ასურეთული შავი ყურძნის კანში.


საქართველოს საღვინე ვაზის ჯიშების იმუნიტეტის კორელაცია ფიტოალექსინ-სტილბენოიდებთან (2017 - 2020)

დადგენილია საქართველოს საღვინე ვაზის ჯიშების იმუნიტეტის კორელაცია ვაზის ფიტოალექსინ სტილბენოიდებთან. საღვინე ვაზის ჯიშებიდან  გამოკვლეულია: რქაწითელი, ციცქა, ცოლიკოური; საფერავი, კაბერნე სოვინიონი, ოჯალეში, ალექსანდროული, მუჯურეთული, შევკაპიტო, თავკვერი. მოძიებული და გამოკვლეულია ბაქტერიული და სოკოვანი დაავადებებით ბუნებრივად დაავადებული ვაზის ჯიშები.ბაქტერიული კიბოთი (Agrobacterium tumefaciens) დაავადებული: რქაწითელი, ციცქა, ცოლიკოური, საფერავი, კაბერნე სოვინიონი, ოჯალეში, შავკაპიტო და თავკვერი. სოკოვანი დაავადებებიდან გამოკვლეულია ნაცრისფერი სიდამპლით (Botrytis cinerea), ნაცრით (Uncinula necator Burr.) და ჭრაქით (Plasmopara viticola Berl.) დაავადებული ვაზის ჯიშები. კონკრეტულად, ნაცრისფერი სიდამპლით დაავადებული - რქაწითელი, ცოლიკოური, საფერავი, კაბერნე სოვინიონი, ალექსანდროული და მუჯურეთული. ნაცრით დაავადებული ვაზის ჯიშები - საფერავი, რქაწითელი, ციცქა. ჭრაქით დაავადებული ვაზის ჯიშები - რქაწითელი, ციცქა, კაბერნე სოვინიონი, შავკაპიტო. ქრომატომასსპექტრული ანალიზებით დადგენილია სტილბენოიდური პროფილი. გამოკვლეული ჯანსაღი ვაზის ჯიშების სტილბენოიდების ფიზიოლოგიური კონცენტრაციების ურთიერთ-შედარებით დადგენილია  ჯიშებს შორის განსხვავება. ბაქტერიული კიბოსა და სოკოვანი დაავადებების პირობებში გამოვლენილი სტრეს მეტაბოლიტი სტილბენოიდები ამ ჯიშების შეფასების მნიშვნელოვანი მაჩვენებლებია. სტრეს მეტაბოლიტი ფიტოალექსინი სტილბენოიდებიდან  დომინანტებად დაფიქსირდა ტრანს-რესვერატროლი და ტრანს-έ-ვინიფერინი.  ლაბორატორიულ -„in vitro”პირობებში დადგენილია სტრეს მეტაბოლიტი სტილბენოიდების  ინჰიბიტორული გავლენა  ბაქტერიული და სოკოვანი დაავადებების  გამომწვევ მიკროორგანიზმებზე -Agrobacterium tumefaciens, Botrytis cinerea, Uncinula necator Burr., Plasmopara viticola Berl. სტილბენოიდური ჯამური პრეპარატის ინჰიბიტორული გავლენა ბაქტერიული კიბოს და სოკოვანი დაავადებების გავრცელებაზე, დადგენილია ბუნებრივ პირობებში - ვენახში. გამოვლენილია მნიშვნელოვანი კანონზომიერება: სტილბენოიდური პრეპარატის (ინჰიბიტორული) ბიოლოგიური ეფექტურობა დაავადებების გამომწვევი მიკროორგანიზმების მიმართ, ლაბორატორიულ პირობებში მნიშვნელოვნად აღემატება ვენახის პირობებში გამოვლენილ ბიოლოგიურ ეფექტურობას. სტილბენოიდური პრეპარატის ბიოლოგიური ეფექტურობა კი, გარკვეულწილად ნაკლებია იმავე პირობებში გამოყენებული გოგირდის შემცველი ბორდოს ხსნარის  ეფექტურობაზე. პროექტის შედეგებით გამოვლინდა ვაზის სტილბენოიდური პრეპარატის შემდგომი გამოყენების პერსპექტივა ვაზის დაავადებებისგან დასაცავად. ეს არის  - პესტიციდების ნაწილობრივი ჩანაცვლება ვაზის სტილბენოიდური პრეპარატით. პროექტის შედეგები წარდგენილია 12  საერთაშორისო კონფერენციაზედა ასახულია  11 სამეცნიერო სტატიაში.


სადოქტორო კვლევა - ასურეთული შავის ქიმიურ-ტექნოლოგიური დახასიათება ვარდისფერი ღვინოების წარმოების მიზნით (2013)

თემის აქტუალობა. საქართველოს მევენახეობა-მეღვინეობას 8000 წლიანი ისტორია აქვს. ასეთია მსოფლიოს მეცნიერ სპეციალისტთა აზრიც, რომელიც არქეოლოგიურ აღმოჩენებს ეყრდნობა. ამის დასტურია 1999 წელს ლონდონში გახსნილი უდიდესი და მუდმივმოქმედი გამოფენა ‚ვინოპოლისი“ (ღვინის ქალაქი), რომელიც იწყება ქართული პავილიონით, სახელწოდებით „ღვინის აკვანი“. ქართული ვაზის გენოფონდი 525-მდე წითელ- და თეთრყურძნიან ვაზის ჯიშებს ითვლის და ეროვნულ საგანძურს წარმოადგენს. საუკუნეების განმავლობაში იქმნებოდა, იხვეწებოდა და თაობიდან თაობას გადაეცემოდა სხვადასხვა ტიპის ღვინოების დაყენების ტრადიციული და ახალი ტექნოლოგიები. ყოველივე ამის შესაძლებლობას იძლეოდა ვაზის ჯიშური მრავალფეროვნება და თვითოეული მათგანის თავისებურება. დღეისათვის საქართველოში გავრცელებული ვაზის წითელყურძნიანი ჯიშები საფერავი, საფერავი ბუდეშურისებრი, კაბერნე სოვინიონი, ოცხანური საფერე, ოჯალეში, უსახელოური, ჩხავერი, ალადასტური,ალექსანდროული,მუჯურეთული და სხვ.შესანიშნავი ნედლეულია მაღალხარისხოვანი და კონკურენტუნარიანი ღვინოების წარმოებისთვის. წითელყურძნიანი ჯიშების ქიმიური შედგენილობიდან, ერთ-ერთ საყურადღებო მახასიათებელს ანთოციანები წარმოადგენს. მათზეა დამოკიდებული ღვინის შეფერვის ინტენსივობა და წითელი და ვარდისფერი ღვინოები მათი შემცველობით განსხვავდება.

საქართველოში, მიუხედავად სხვადასხვა ტიპის წითელი ღვინოების ტექნოლოგიების და სორტიმენტის სიმრავლისა, შედარებით ნაკლებია ვარდისფერი ღვინოების წარმოება. თუმცა, უნდა აღინიშნოს ქართველ მეცნიერთა წვლილი (ნ. ებელაშვილი, ა. სირბილაძე, თ. ნანიტაშვილი,მ. კურდღელაშვილი და სხვ.), ვარდისფერი ღვინოების ახალი ტექნოლოგიების თვალსაზრისით.

საქართველოში გავრცელებული ვაზის წითელყურძნიანი ჯიშების მრავალფეროვნება შესაძლებლობას იძლევა, რომ მათგან შეირჩეს სპეციფიკური ჯიშები, მაღალხარისხოვანი, ბუნებრივად ვარდისფერი ღვინოების წარმოების მიზნით. Aაქედან გამომდინარე,აღნიშნული საკითხი კვლევის აქტუალურ მიმართულებას წარმოადგენს.

კვლევის მიზანი. კვლევის მიზანს წარმოადგენდა საქართველოში გავრცელებული ვაზის წითელყურძნიანი ჯიშის - ასურეთული შავის ქიმიურ-ტექნოლოგიური გამოკვლევა ვარდისფერი ღვინოების წარმოების მიზნით.
მეცნიერული სიახლე. ა). ასურეთული შავის ყურძნის მოდუღარი ტკბილიდან გამოყოფილია Saccharomyces-ის სახეობის ღვინის საფუარის დაბალ ტემპერატურაზე (+3+4 °C) მოდუღარი ორი შტამი;
ბ). ასურეთული შავის ანთოციანთა შორის ფიქსირდება მალვიდინის დიგლუკოზიდი, მაგრამ, ამავდროულად ტექნიკური ჯიშების მსგავსად, დომინანტ ანთოციანს მალვიდინის მონოგლუკოზიდი წარმოადგენს;
გ). ასურეთული შავის ყურძნის ტკბილის დაბალი ტიტრული მჟავიანობის გამომწვევ მიზეზად გამოვლინდა ღვინის მჟავის თავისუფალ ფორმასთან ერთად კალიუმის არასრული მარილის სახით არსებობა;
დ). ტექნიკური ჯიშების მსგავსად, ასურეთული შავის ბუნებრივად ვარდისფერ ღვინომასალებში პოლიმერული პროანთოციანიდინები ჭარბობს ოლიგომერულს და კოეფიციენტი <1;

პრაქტიკული ღირებულება. ასურეთული შავის თავისებურებების გათვალისწინებით შემუშავებულია სუფრის მშრალი ბუნებრივად ვარდისფერი ღვინის („ასურეთული“) დამზადების ტექნოლოგია, რომელიც დაპატენტებულია და რეკომენდირებულია წარმოებაში დასანერგად.
კვლევითი სამუშაოს აპრობაცია. საკვალიფიკაციო თემის ექსპერიმენტის შედეგები მოხსენიებული იყო მებაღეობის, მევენახეობის და მეღვინეობის ინსტიტუტის სამეცნიერო საბჭოზე.

კვლევის შედეგები გამოქვეყნებულია 8 სამეცნიერო ნაშრომის სახით, რომელთაგან ერთი გამოგონების პატენტია.

სადისერტაციო ნაშრომის სტრუქტურა და მოცულობა. სადისერტაციო ნაშრომი განთავსებულია კომპიუტერზე ნაბეჭდ 114 გვერდზე. მოიცავს შესავალს, ლიტერატურულ მიმოხილვას, ექსპერიმენტულ ნაწილს, დასკვნებს, 160 დასახელების გამოყენებული ლიტერატურის სიას, დისერტაციის ირგვლივ გამოქვეყნებული სამეცნიერო შრომების ჩამონათვალს და დანართს. ნაშრომში წარმოდგენილია 10 ცხრილი, 20 ნახაზი და 2 სქემა.


სადოქტორო კვლევა - ჯიშური სიწმინდის ზოგიერთი მაჩვენებელი ქართულ წითელ ღვინოებში (2013)

თემის აქტუალობა. ყურძნის ჯიშური სიწმინდის დაცვა, მისგან წარმოებულ ნატურალურ ღვინოპროდუქციაში, ერთ-ერთ მნიშვნელოვან ფაქტორს წარმოადგენს. ეს საკითხი განსაკუთრებულ დატვირთვას იძენს წითელი ღვინის ნატურალურობის დადგენისას, რამეთუ მათი შეფერვის ინტენსივობის ჩამოყალიბება საკუთარი ანტოციანების საფუძველზე, შესაძლებელია შეიცვალოს სხვა, მეტ-ნაკლებად მსგავსი ბუნებრივი ნედლეულით. ანტოციანებით მდიდარ ბუნებრივ ნედლეულს წარმოადგენს საქართველოში გავრცელებული წითელყურძნიანი პირდაპირმწარმოებელი ჰიბრიდული ფორმები, რომლებიც ცნობილია ადგილობრივი სინონიმებით - "ვაქირულა" და "დირბულა". "Vitis vinifera"-ს სახეობის და ევრო-ამერიკული ჰიბრიდების წარმომადგენელთა შორის ტაქსნომიური ნიშნის ძიება მეცნიერთა კვლევის საგანი გახდა რამდენიმე ათეული წლის წინ. ამასთან დაკავშირებით, ყურადღება მიიპყრო ანტოციანების შესწავლამ და ამ კუთხით მნიშვნელოვანი კვლევები ჩატარდა ქართველ მეცნიერთა მიერ, აკად. ს. დურმიშიძის ხელმძღვანელობით. ფრანგი მეცნიერის რიბერო-გაიონის დასკვნით, ევრო-ამერიკული წითელყურძნიანი ჰიბრიდებისათვის ტაქსონომიურ ნიშნად გამოვლინდა მალვიდინის დიგუკოზიდი, დომინანტია ანტოციანებს შორის და შეადგენს მათ მიმართ 70-80%. მათგან რადიკალურად განსხვავებით "Vitis vinifera"-ს წარმომადგენლები არ შეიცავენ მალვიდინის დიგლუკოზიდს, მათ ანტოციანებში წამყვანია მალვიდინის მონოგლუკოზიდი. აკად. ს. დურმიშიძის მეცნიერული დასკვნით კი, მალვიდინის დიგუკოზიდი არ შეიძლება ჩაითვალოს ტაქსონომიურ ნიშნად ევროპული წარმოშობის ზოგიერთი ჯიშის ყურძენში მისი არსებობის გამო. მათ მიერ ექსპერიმენტულად დაფიქსირდა "ასურეთული შავის", "წითელი ბუდეშურის" ყურძნის კანში მალვიდის დიგლუკოზიდის, ხოლო საფერავის ყურზნის ჯანში (ერთი წლის 1961წ. მოსავლიდან) პეტუნიდინის დიგლუკოზიდის არსებობა. ყოველივე ზემოაღნიშნულიდან გამომდინარე ცხადი გახდა, რომ "Vitis vinifera"-ს სახეობის წარმომადგენელი ვაზის ჯიშები შედარებით ევრო-აერიკულ ჰიბრიდებთან, მეტად მცირე რაოდენობით შეიცავენ დიგლუკოზოდურ ანტოციანებს.

ყოველივე ზემოაღნიშნულიდან გამომდინარე ნატურალურ ქართულ წითელ ღვინეობში ჯიშური სიწმინდის მაჩვენებლების დადგენა სხვადასხვა წარმოშობის ანტოციანების საფუძველზე კვლევის აქტუალურ საკითხს წარმოადგენს.

კვლევის მიზანი. კვლევის მიზანს წარმოადგენდა საქართველოში გავრცელებული ვაზის წითელყურძნიანი საღვინე (ტექნიკური) ჯიშების - საფერავის, კაბერნე - სოვინიონის, ოცხანური საფერეს, თავკვერის და შავკაპიტოს (Vitis vinifera) ანტოციანების გამოკვლევა. აღნიშნული ჯიშებიდან დამზადებულ წითელ ღვინეობში ჯიშური სიწმინდის მაჩვენებლების დადგენა პირდაპირმწარმოებელი წითელყურძნიანი ჰიბრიდული ფორმების - "ვაქირულას", "დირბულას" (ადგილობრივი სინონიმები), იზაბელას - Vitis Labrusca - ანტოციანებთან შედარების საფუძველზე. ამასთანავე ანტოციანების გარდა, კვლევის მიზანს წარმოადგენდა ჯიშური სიწმინდის სხვა მაჩვენებლების დადგენა.

მეცნიერული სიახლე:

პრაქტიკული ღირებულება. კვლევის შედეგები - დადგენილი ჯიშური სიწმინდის მაჩვენებლები მიზანშეწონილია გამოყენებული იქნას არსებულ მაჩენებლებთან ერთად ნატურალურ წითელ ღვინოებში ჯიშური სიწმინდის დასადგენად. ამასთანავე კვლევის შედეგად დადგენილი ანტოციანთა ქრომატოგრაფიული პროფილი მნიშვნელოვანი მეცნიერული საბაზისო მონაცემია წითელ ღვინოებში ჯიშური სიწმინდის დასადგენად.

კვლევითი სამუშაოს აპრობაცია. ექსპერიმენტის მიმდინარეობის და შედეგების შესახებ მასალებში წარედგინებოდა მებაღე, მევენახეობისა და მეღვინეობის ინსტიტუტის სამეცნიერო საბჭოს. კვლევის შედეგები ასახულია 7 სამეცნიერო ნაშრომის სახით.

სადისერტაციო ნაშრომის სტრუქტურა და მოცულობა. სადისერტაციო ნაშრომი წარმოდგენილია კომპიუტერზე ნაბეჭდი 132 გვერდით; მოიცავს შესავალს, ლიტერატურის მიმოხილვას ექსპერიმენტალურ ნაწილს, გამოყენებული ლიტერატურის ჩამონათვალს და დანართს. სადისერტაციო ნაშრომში განთავსებულია 17 ცხრილი და 40 ნახაზი.

 


Bezhuashvili, M., Bavaresco, L., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Darchiashvili, N., Vashakidze, P. (2023). Phytoalexin Stilbenoids ofSaperavi and Rkatsiteli (Vitis vinifera L.) as biomarkers of resistance to gray mold (Botrytis cinerea). Bulletin of the Georgian National Academy of Sciences.


Pipia, I., Bezhashvili, M., Gujabidze, A., Nozadze, T., Zhorzholiani, N., Tabidze, V. (2023). Complete Plastid Genomics of Wild Grapevines (Vitis vinifera ssp. sylvestris): Next Generation Sequencing, Comparative Genomics, Phylogenetics and Genome Annotation. Bull. Georg. Natl. Acad. Sci., 17(2), 91-95.


ებელაშვილი, ნ. ვ., კეკელიძე, ი. ა., უთურაშვილი, ე.ა. (2023). ფენოლური ნივთიერებებით კონცენტრირებული წითელი ნახევრადტკბილი ღვინო: ქიმიური და სენსორული პროფილი დაზადება - დავარგების პროცესში. Journal Georgian Engineering New #3; გვ. 92-94; Techinformi, Tbilisi


Ebelashvili, N., Uturashvili, E., Kekelidze, I. (2022). Biologically active substances in juices produced from red grape varieties via innovative technology of enrichment in phenolic substances. International Scientific and Practical Conference "Innovations and Modern Challenges 2022"; Georgian Technical University; ARTICLES OF THE CONFERENCE, pp. 103-107; Georgia, Tbilisi, Publishing House “Technical University”, ISBN 978-9941-28-944-6; http://www.gtu.ge


Bezhuashvili, M., Kharadze, Sh., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Gagunashvili, L., Elanidze, L., Vashakidze, P. (2022). Influence of stress metabolite Stilbenoids of Shavkapito vine trunk (Vitis vinifera L.) on the activity of Crown gall agent Agrobacterium tumefaciens in vitro condition. Annals of Agrarian Science


Didebulidze, K., Vlasov, A., Chichua, D. (2022). The Monitoring of Wine Faults in Georgian Wines. Annals of Agrarian Science. 20 p-46-59


Bezhuashvili, M., Bavaresco, L., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Gagunashvili, L., Elanidze, L., Vashakidze, P. (2022). Influence of stilbenoids on the propagation of gray mold (Botrytis cinerea) on grape berries under lab and vineyard conditions. Bioscience Biotechnology Research Communications


Bezhuashvili, M., Bavaresco, L., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Gagunashvili, L., Elanidze, L., Vashakidze, P. (2022). INFLUENCE OF STILBENOIDS ON THE PROPAGATION OF GRAY MOLD (BOTRYTISCINEREA) ON GRAPE BERRIES UNDER LAB AND VINEYARD CONDITIONS. International Journal of Early Childhood Special Education. Vol 14, Issue 03,1679-1685


Bezhuashvili, M., Kharadze, Sh., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Vashakidze, P. (2022). Influence of stressmetabolite stilbenoids of Shavkapito vine trunk (Vitis vinifera L.) on the activity of Crown gall agent Agrobacterium tumefaciens “in vitro” condition. Annals of Agrarian Science. 20(1),34-40


Vashakidze, P., Bezhuashvili, M. (2022). Higher Alcohols of Wine – Transformation Regulation of Intermediate Products in Alcoholic Fermentation. International Journal of Agriculture Innovations and Research. Vol. 8, issue 5. pp. 455 – 461


Bezhuashvili, Marine, Bavaresco, Luigi, Kharadze, Shorena, Surguladze, Magda, Shoshiashvili, Giorgi, Gagunashvili, Levan, Elanidze, Lali, Vashakidze, Paata. (2021). Stress-metabolite Stilbenoids in Vine Trunk of Ojaleshi Grape Variety (Vitis vinifera L.) under Crown Gall Infection, Journal of Chemical Health Risks. 11(3), 299-304


Katsitadze, E., Shapatava, Z., Chichua, D., Melanashvili, N., Khorava, I. (2021). The integrated technology of functional products of grapes. Annals of Agrarian Science. Vol.19, No.1, p.85-90


Kekelidze, I., Ebelashvili, N., Japaridze, M. (2021). Phenolic characterization of red dessert wine produced with innovative technology; Enoforum, Italia. Virtual. Internet Journal of Viticulture and Enology, ISSN 1826-1590 VAT:ITO1286830334 https://www.enoforum.eu/en/enoforum-live-italy/; https://www.infowine.com/en/technical_articles/phenolic_characterization_of_red_dessert_wine_produced_with_innovative_technology_sc_19458.htm


ებელაშვილი, ნ., უთურაშვილი, ე., კეკელიძე, ი. (2020). ფენოლური ნივთიერებები სხვადასხვა ტექნოლოგიური ხერხის გამოყენებით დამზადებულ ნახევრადტკბილ წითელ ღვინოებში. Journal Georgian Engineering News; #2, გვ.90-93; ISSN 1512-0287; Techinformi, Tbilisi, (ქართულ ენაზე)


Bezhuashvili, M., Bavaresco, L., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Elanidze, L., Gagunashvili, L., Vashakidze, P. (2020). Change of Phytoalexins-Stilbenoids of grape skin Tsolikouri variety (Vitis vinifera L.) in condition grey mildew. EurAsian Journal of BioSciences


Bezhuashvili, M., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Kharadze, Sh., Gagunashvili, L., Elanidze, L., Vashakidze, P. (2019). Stress-metabolite sphytoalexins -stilbenoids of grape skin Rkatsiteli variety (Vitis vinifera L.) in condition gray mildew. EurAsian Journal of BioSciences


Kachlishvili, T., Ksovreli, M., Gabruashvili, D., Museridze, M., Bezhuashvili, M., Zaalishvili, G., Kulikova, N. (2020). Low-dose trans-resveratrol induce poly (ADP)-ribosylation-dependent increase of the PPAR-γ protein expression level in the in vitro model of non-alcoholic fatty liver disease. Mol Biol Rep. 47(10):8331-8337. doi: 10.1007/s11033-020-05863-z


Bezhuashvili, M., Bavaresco, L., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Elanidze, L., Gagunashvili, Vashakidze, P. (2020). Change of Phytoalexins- Stilbenoids of grape skin Tsolikouri variety (Vitis vinifera L.) in condition Grey mildew. EurAsian Journal of BioSciences, 14, 243-247


Bezhuashvili, M., Bavaresco, L., Surguladze, M., Kharadze, Sh., Shoshiashvili, G., Gagunashvili, L., Elanidze, L.,Vashakidze, P. (2020). INFLUENCE OF STYLBENOIDS ON AGROBACTERIUM TUMEFACIENS. IIOAE Journal. 11 (1), 9-12


Bezhuashvili, M., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Elanidze, L., Vashakidze, P. (2020). Change of phytoalexins -stilbenoids of vine leave Tsitska variety (Vitis vinifera L.) in condition Downy mildew. EurAsian Journal of BioSciences, 14, 167-171


Bezhuashvili, M., Surguladze, M. (2020). STILBENOIDS - ASTRINGIN AND ASTRINGININ OF SAPERAVI GRAPE VARIETY (VITIS VINIFERA L.) AND WINE. Plant Archives. Vol. 20, pp.2929-2934


Vashakidze, Paata, Bezhuashvili, Marine. (2020). Higher Alcohols of Wine-Transformation Regulation of Intermediate Products in Alcoholic Fermentation. International journal of Agricultural Innovations and Research. Vol. 8, Issue 5, pp. 455-458


Ebelashvili, N., Gagelidze, N., Chkhartishvili, N., Kekelidze, I. (2019). Bioprotection of Wine Using Nanostructural Colloidal Silver as Sulphur Dioxide Substitute. 2nd International School-Conference Applied Biosciences and Biotecnology, Tbilisi, Georgia, 1-5 April, p.37.


ებელაშვილი, ნ., გაგელიძე, ნ., სალია, ე., ბიბილური, ნ. (2019). გოგირდის დიოქსიდის შემცვლელი ბუნებრივი ანტისეპტიკის გამოყენების გავლენა ტკბილისა და ღვინის მიკროფლორაზე. Georgian Engineering News. Vol.89; pp.146-150; ISSN 1512-0287


Bezhuashvili, M.G., Kharadze, Sh.B., Surguladze, M.A., Shoshiashvili, G.S., Gagunashvili, L.N., Elanidze, L.D., Tskhvedadze, L.P., Vashakidze, P.N. (2019). Occurrence of stilbenoids in grapevine under Crown gall infection, Annals of Agrarian Science. 17(4), 381-387


Bezhuashvili, Marine, Tskhvedadze, Ludmila, Surguladze, Magdana, Shoshiashvili, Giorgi, Kharadze, Shorena, Gagunashvili, Levan, Elanidze, Lali, Vashakidze, Paata. (2019). Stress-metabolitesphytoalexins -stilbenoids of grape skin Rkatsiteli variety (Vitis vinifera L.) in condition gray mildew. EurAsian Journal of BioSciences. 13,1-6


Bezhuashvili, M., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Gagunashvili, L., Elanidze, L., Vashakidze, P. (2019). Change of Phytoalexin Stilbenoids of Grape Skin Rkatsiteli (Vitis vinifera l.) in Condition of Powdery Mildew, Bioscience Biotechnology Research Communications. 146-151


Bezhuashvili, M., Tskhvedadze, L., Surguladze, M., Shoshiashvili, G., Gagunashvili, L., Elanidze, L., Vashakidze, P. (2019). Change of Phytoalexin Stilbenoids of Grape Skin Rkatsiteli (Vitis vinifera l.) in Condition of Powdery Mildew, Bioscience Biotechnology Research Communications. 12(5),146-151


Katsitadze, Ekaterina, Shapatava, Zaira, Chichua, David, Melanashvili, Nazi. (2019). Aggregate technology of functional products of grapes. 42nd World Congress of Vine and Wine Book of abstracts. Geneva, Switzerland


Kekelidze, I. A., Ebelashvili, N. V., Japaridze, M. Sh. (2019). Biologically Active Substances in Red Dessert Wine Prepared via Innovative Technology; გამოყენებითი ბიომეცნერებები და ბიოტექნოლოგია; მე-2 საერთაშორისო სკოლა-კონფერენცია ი. ჯავახიშვილის თბილისის სახელმწიფო უნივერსიტეტი; კონფერენციის მასალები, გვ. 35-36; თბილისი, საქართველო; biotech.tsu.ge; ISBN 978-9941-13-837-9


Ebelashvili, N., Chkartishvili, N., Gagelidze, N., Kekelidze, I. (2019). Organic Wine Production via Nanosilver Application; International Proceedings Conference “Georgian Wine and Vine - Traditions and Scientific Challenges”, Caucasus International University, Iv. Javakhishvili Tbilisi State University; CONFERENCE PROCEEDINGS, pp.88-89; Tbilisi, Georgia, ISBN 978-9941-8-1324-5


Kekelidze, I., Ebelashvili, N., Japaridze, M., Chankvetadze, B., Chankvetadze, L. (2018). Phenolic antioxidants in red dessert wine produced with innovative technology. Journal - Annals of Agrarian Science, Volume 16, #1, pp. 34-38. ISSN 1512-1887. journal homepage: http://www.journals.elsevier.com/annals-of-agrarian science. https://doi.org/10.1016/j.aasci.2017.12.005.


Gulua, Levan, Nikolaishvili, Lika, Turmanidze, Tamar, Jgenti, Merab, Bezhuashvili, Marine, FitzGerald, Roger. (2018). Chemical constituents, antioxidant and anti-lipase  activity of some wines produced in Georgia. Ukrainian food journal


Maghradze, D., Mdinaradze, I., Chipashvili, R., Abashidze, E., Kikilashvili, Sh., Baratashvili, M., Vibliani, M., Kharitonashvili, L., Bitsadze, N. (2017). Ampelographic Catalogue of Grape Varieties from Skra Collection, Tbilisi


კაციტაძე, ეკატერინა, ჩიჩუა, დავით, შაფათავა, ზაირა. (2017). დეალკოჰოლიზებული ღვინის სასმელები. საერთაშორისო სამეცნიერო კონფერენცია „მევენახეობა და მეღვინეობა ევროპის ქვეყნებში - ისტორიული ასპექტები და პერპექტივები“. გვ. 68-69. საქართველოს სოფლის მეურნეობის მეცნიერებათა აკადემია


Katsitadze, E., Shapatava, Z., Chichua, D., Goginava, L. (2017). The direction of new beverages on the basis of non – alcoholic wine. 40th World Congress of Vine and Wine Book of abstracts. p.446-447. Sofia, Bulgaria


Bitsadze, N., Chipashvili, R., Pavliashvili, K., Khazaradze, R., Maghradze, D. (2016). Comparative study of the Georgian native varieties of grapevine (Vitis vinifera) to downy mildew Georgian Academy of Agricultural Sciences #2(36)


Katsitadze, E., Abzianidze, N., Chichua, D., Metreveli, M. (2016). Effect of Packaging and Temperature on blue mold (P. expansum and P. italicum) of grapefruits during storage.  SIXTH INTERNATIONAL SCIENTIFIC-PRACTICAL INTERNET-CONFERENCE COMPLETE WORKS “THE PROBLEMS OF BIO-SAFE FOOD AND BUSINESS ENVIRONMENT”. p. 58-63


Ebelashvili, N., Shubladze, L., Salia, E., Gagelidze, N., Bibiluri, N. (2014). Effect of nanostructured silver on biologicaly active substances and microbiological processes of dry red wine. Bulletin of the Georgian National Academy of Sciences, 8, 94-100.


Bitsadze, N., Chipashvili, R., Tskhvedadze, L., Aznarashvili, M., Maghradze, D., Vercesi, A., Failla, O. (2014). Screening of the Georgian Grape Germplasm to Susceptibility of Downy Mildew: Preliminary Results. Acta horticulturae 04/2014, Volume1(38):191-196


Ebelashvili, N., Shubladze, L., Salia, E., Gagelidze, N. (2013). The efficiency of application nanosilver in technological processes of making red wine. Journal of Food Science and Engineering. 3, 8, 424-429