საქართველოს აგრარული უნივერსიტეტი
სერგი დურმიშიძის ბიოქიმიისა და ბიოტექნოლოგიის ინსტიტუტი
პროკარიოტებისა და საფუვრების ლაბორატორია

  მთავარი


mas

 

a-1
a-2
a-3
a-4
a-5
a-6
a-7
a-8
a-9


sed
das
sem

 

pub


 

 

 

 

 

 

 

 

 


ამოცანა 5

იზოლატების იდენტიფიკაცია 16S და 26S რიბოსომული დნმ-ის მიხედვით


ხილიდან მიღებული სუფთა იზოლატების იდენტიფიკაციისთვის შევიძინეთ შესაბამისი პრაიმერები (ცხრილი 1, სურათი 1).

 ცხრილი 1. რძემჟავა ბაქტერიების პრაიმერები

Lactobacillus rhamnosus
RhamF
RhamF

5’ GTCGAACGAGTTCTGATTATTG 3’ ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის

Lactobacillus rhamnosus
RhamR
RhamR 5’GAACCATGCGGTTCTTGGAT 3’ ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის
Lactobacillus acidophilus
LacidoF
LacidoF 5’CACTTCGGTGATGACGTTGG 3’ ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის
Lactobacillus acidophilus
LacidoR
LacidoR 5’CGATGCAGTTCCTCGGTTAAGC3’  ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის
Lactobacillusacidophilus
LAcF
LAcF
5’GGAAGCTCAAGACCAAATCATG3 ’ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის
Lactobacillus acidophilus
LAcR
LAcR 5’CTTCTTCAAAACATAAACTTGTG3’ ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის
Lactobacillus acidophilus
La1
La1 5’GATCGCATGATCAGCTTATA3’ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის
Lactobacillus acidophilus
La2
La2 5’AGTCTCTCAACTCGGCTATG3’ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის
Lactobacilluscasei
LCgF
LCgF’ LCgF  5’ATCATGGAATTGATGGATACCA3’ ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის
Lactobacilluscasei
LCgR
LCgR 5’TAGACTTGATAACATCTGGCTT3’  ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის
Lactobacilluscasei
Lc3
Lc3 5’ GCGGACGGGTGAGTAACACG3’ ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის
Lactobacilluscasei
Lc4
Lc4 5’ GCTTACGCCATCTTTCAGCCAA3’  ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის
Lactobacillus plantarum
LbP11 
LbP11  5’AATTGAGGCA GCTGGCCA3’ ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის
Lactobacillus plantarum
LbP12
LbP12 5’GATTACGGGAGTCCAAGC3’ ლიოფილურად გამშრალი, მარილმოცილებული, საბოოლოო კონცენტრაცია  სინჯარაში 20-50 ნმ შორის

 

სურ. 1. პრაიმერები

წვენების ფერმენტაციისთვის შერჩეული შტამების სახეობრივი იდენტიფიკაცია

ხილიდან მიღებული სუფთა იზოლატების იდენტიფიკაცია მოხდა სახეობა-სპეციფიკური PCR-ით. LCgF/ LCgR/, Lc3/ და Lc4 PCR პროდუქტების გელ-ელექტროფორეზი ჩატარდა 2%-იან აგაროზას გელში. Lactobacillus -ის იზოლატები: 1 - G51, 2 - G91, 3 - G99, 4 - G101, 5 - G87, 6 - G90, 7 - G98, 8 - G92, 9 - G93, 10 - G95, 11 - G97, 12 - G96, 13 - G102, 14 - G106; L - 100 bp DNA Ladder (PCRBIOSYSTEMS); PC (1)-დადებითი კონტროლი (Lactobacillus casei ATCC 393), PC (2) - დადებითი კონტროლი  (Lactobacillus paracasei ATCC 334). როგორც სურათი 2-იდან ჩანს 1 (G51), 5 (G87), 6 (G90); 9 (G93) იზოლატებში, ისევე როგორც დადებით კონტროლებში, 202 bp და 121 bp ფრაგმენტები გაძლიერდა, რაც მიუთითებს, რომ აღნიშნული ექსპერიმენტული იზოლატები მიეკუთვნება Lactobacillus casei-სჯგუფს. PCR ამპლიკონების ელექტროფეროგრამა წარმოდგენილია (სურათები 2, 3).

 

სურ. 2. იზოლატების მოლეკულური იდენტიფიკაცია Lactobacillus casei  ჯგუფის სპეციფიური LCgF/ LCgR/, Lc3/ Lc4 პრაიმერები. Lactobacillus -ის იზოლატები: 1 - G51, 2 - G91, 3 - G99, 4 - G101, 5 - G87, 6 - G90, 7 - G98, 8 - G92, 9 - G93, 10 - G95, 11 - G97, 12 - G96,
13 - G102, G 14 - G106; L – 100 bp DNA Ladder (PCRBIOSYSTEMS); PC (1) - დადებითი კონტროლი (Lactobacillus casei ATCC 393), PC (2) - დადებითი კონტროლი  (Lactobacillus paracasei ATCC 334).

 

სურ. 3. იზოლატების მოლეკულური იდენტიფიკაცია Lactobacillus plantarum LbP11, LbP12 სპეციფიური პრაიმერებით. Lactobacillus-ის იზოლატები: 2 - G87, 3 - G99, 4 - G101, 7 - G98, 8 - G92, 10 - G95, 11- G97, 12 - G96, 13 - G102, 14- G106; PC - დადებითი კონტროლი (Lactobacillus plantarum  ATCC 14917), NC - უარყოფითი კონტროლი

 

 

 

 

გვერდის დასაწყისი